Een nieuwe Porsche (…) heeft nog nooit bijgedragen aan een betekenisvol leven

De wens naar een gelukkig en betekenisvol leven impliceert het gevaar dat we betekenis zoeken in het gelukkig zijn.

Huh?

Wat is dan het verschil tussen geluk en betekenis?

Dat geluk niet te kopen is mag een open deur zijn, desondanks zijn veel aankopen geïnspireerd door de wens om ons even gelukkig te kunnen voelen. De mooie jurk, het stoere horloge, het ijsje …. vul maar in.

In een tijd waarin eenieder de smid van het eigen geluk is, en de eigen glans voortdurend via de sociale media etaleert, zien we ons al gauw gevangen in de ratrace van ‘wie is hier het gelukkigst?’. 

Hoe graag we ook willen; geluk laat zich niet plannen. Het is veelmeer een bijproduct van de momenten waarin we werkelijk in iets opgaan.

Te veel wensen belemmert ons te vinden wat we werkelijk nodig hebben.

Waar geluk eerder op zichzelf gericht is, op ontvangen en hebben, is betekenis gericht op geven, op de relatie met iets, met anderen en de ander. 

Betekenis ontstaat dus niet als we krijgen wat we willen, maar als we onze waarden leven en op grond daarvan relevante doelen realiseren. Betekenis ontstaat niet in ons maar tussen ons en iets of iemand anders.

Victor Frankl, ziet betekenis als iets objectiefs. Betekenis ontstaat als we op grond van onze waarden een verandering in de wereld zetten. Hoe klein of groot deze ook mag zijn.

Vanuit de Logotherapie & Existentiële Analyse gaan we aan de slag met jouw waarden om vanuit je werkelijke zijn te functioneren, en dat te kunnen doen waarvan je uiteindelijk gelukkig wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *